Week #8

Zaken doen in Colombia | Doing business in Colombia

De laatste week al weer in Colombia en ondanks alle uitdagingen, vind ik het toch jammer om dit land te verlaten. Er valt nog zoveel te zien en te ontdekken, ook zakelijk gezien. In de laatste week heb ik twee contacten heb opgedaan, wat mijn interesse heeft gewekt in deze opkomende markt.

Already the last week in Colombia and I must say that I’m sad to leave, even though it has been a challenging month. There is still so much to see and discover, and having met two interesting people in Colombian business, I would love to come back and explore these business opportunities.

Werk | Work

Al aan het begin van de maand in Colombia heb ik contact gezocht met het Holland House in Bogota, een organisatie die Nederlandse bedrijven helpt om de Colombiaanse en Zuid-Amerikaanse markt te betreden. Deze week ben ik langs geweest om director Jan Willem van Bokhoven uit te horen over de vele zakelijke mogelijkheden die dit continent heeft te bieden. Daarnaast heb ik gesproken met Tom Loan, een Britse ondernemer die Europese bedrijven introduceert op de Colombiaanse markt en daarnaast Colombiaanse startups begeleidt. Het is altijd interessant om meer te weten te komen over interessante markten en de mogelijkheden die er zijn om zaken te doen en ik zie ernaar uit om mijn Nederlandse netwerk te verbinden met mijn nieuw verworven Colombiaanse contacten.

When I just arrived in Colombia, I’ve reached out to the Holland House in Bogota. This is an organization focused on helping Dutch companies entering Colombia and Latin-America. This week I’ve visited them and talked to director Jan Willem van Bokhoven about the many opportunities this country offers Dutch entrepreneurs. I’ve also met Tom Loan, a British businessman who helps European companies entering the Colombian market, as well as invests in Colombian startups. I always find it very interesting learning about new business opportunities and I am looking forward sharing my new knowledge and contacts with my Dutch clients.

Gezondheid | Health

De laatste keer kickboksen in Bogota, samen met m’n sparringpartner Nick. We hebben veel mogen leren tijdens de lessen van de Fight Club. Ik blijf het effect van de hoogte op mijn conditie bizar vinden en ben eerlijk gezegd ook gefrustreerd dat ik zo snel buiten adem ben tijdens het sporten, maar ik weet dat het ook voordelen heeft als we weer op zeeniveau zijn. Ik ga minimaal uit van superkrachten en verwacht dat ik een marathon zou moeten kunnen rennen onder de twee uur in Marokko. We gaan het meemaken volgende week…

The last time kickboxing in Bogota with my sparring partner Nick. We’ve had a great time at the Fight Club. I am still impressed and confused by the effect of the altitude on my stamina and to be honest I am also frustrated that I’m out of breath so fast during a workout or even by walking up the stairs. However, I also know that there are advantages, which I will find out about when we’re back at sea level. So, I am looking forward to my super powers onces we’re in Morocco and I expect to be able to run a marathon under 2 hours. We will find out next week…

Reflectie | Reflection

Een vriend vertelde me in Nederland al dat de manier van leven, of liever gezegd van overleven, in Colombia significant anders is. Mensen in Colombia leven per dag, niet te verwarren met leven in het moment wat een positieve connotatie heeft. Men ‘overleeft’ van dag tot dag en doet datgene wat nodig is om de dag van morgen te halen. Dit spanningsveld is niet overduidelijk, maar wel aanwezig, en helemaal zichtbaar in contrast met de Marokkaanse cultuur (maar daar meer over in de volgende blog). Dit besef maakt me wederom heel dankbaar dat ik ben opgegroeid in Nederland waar overlevingsstress tot het absolute minimum is gebracht.

A Dutch friend of mine told me before I came on the We Roam trip that the mindset of the Colombians when it comes to living, or rather surviving, is very different from the Dutch one. People in Colombia live by the day, not to be confused by living in the moment which has a more positive connotation to it. People live from day to day and do whatever is necessary to make it to tomorrow. This tension or vibe is not explicitly present, but it is there, which became even more clear in contrast with the Moroccan culture (but more about that in the next blog). Realizing this makes me very grateful again that I grew up in Holland where day to day survival stress is brought down to the absolute minimum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s